Αρθροσκόπηση ΄Ώμου

Tι είναι

Η αντιμετώπιση επώδυνων καταστάσεων (παθήσεων) στο χέρι και στο πόδι με τη χρήση μεγενθυντικών προσοφθάλμιων φακών προς αποφυγή τραυματισμού των μικρών αγγείων και νεύρων. Τα πλεονεκτήματά της είναι οι μικρές τομές, η καλύτερη αιμόσταση, ταχύτερη επούλωση, γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα για τον ασθενή. Συνήθως χορηγείται τοπική ή περιοχική αναισθησία. Δεν απαιτείται η διανυκτέρευση του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Ποιες είναι οι παθήσεις του ώμου που αντιμετωπίζονται με αυτή τη μέθοδο;


​Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Εκτινασσόμενος δάκτυλος και άλλες στενωτικές τενοντοελυτρίτιδες.
Συρραφές τενόντων ή συνδέσμων.
Αφαίρεση γαγγλίων.
Αφαίρεση άλλων κυστικών ή συμπαγών μορφωμάτων.
Αποκατάσταση της ρίκνωσης της παλαμιαίας απονεύρωσης.
Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα των ανωτέρω παθήσεων;

Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν στο ιστορικό τους τραυματισμό ή υπερβολική χρήση και καταπόνηση. Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις κινήσεις ο οποίος υποτροπιάζει μετά την διακοπή της αντιφλεγμονώδους αγωγής. Συχνά στις στενωτικές τενοντοελυτρίτιδες υπάρχει η αίσθηση χαρακτηριστικού ήχου (κλικ), μπλοκαρίσματος και αδυναμία έκτασης των δακτύλων.

Πόσο ασφαλής επέμβαση είναι μια μικροχειρουργική τεχνική στο χέρι και στο πόδι;

Λόγω της μεγένθυνσης (x2,5-3,0) και της τοπικής αναισθησίας που χορηγείται στον ασθενή οι επεμβάσεις αυτές θεωρούνται πολύ ασφαλείς και αναίμακτες. Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για την άμεση μετεγχειρητική περίοδο; Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιό του με ελαστική επίδεση στο σημείο της επέμβασης. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα για την οικία του. Η πρώτη αλλαγή - περιποίηση του τραύματος γίνεται μετά από 2-3 ημέρες και ανάλογα με το σημείο της επέμβασης τοποθετείται ένα αδιάβροχο αυτοκόλλητο επίθεμα. Συνίσταται η αποφυγή καταπόνησης του χειρουργημένου χεριού ή ποδιού για μία εβδομάδα συνήθως. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται σε 7-10 ημέρες.