Αρθροσκόπηση ώμου
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι η επέμβαση ελάχιστης παρεμβατικότητας (MIS) στην άρθρωση του ώμου. Τα πλεονεκτήματά της είναι οι μικρές τομές (συνήθως δύο με τρεις οπές μικρότερες του 1cm), ταχύτερη επούλωση, γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα για τον ασθενή. Συνήθως ο ασθενής παραμένει για μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.
Ποιός είναι πραγματικά υποψήφιος να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση ώμου;
Το ερώτημα αυτό τίθεται, γιατί αρκετές φορές τραυματισμοί και άλλες παθολογικές καταστάσεις της άρθρωσης του ώμου, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Κάποιες φορές πάλι, η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αναπόφευκτη και πρέπει ο ασθενής να συζητήσει με έναν εξειδικευμένο και έμπειρο ορθοπαιδικό χειρουργό κατά πόσο η αρθροσκόπηση του ώμου αποτελεί την καλύτερη λύση για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματός του.
Ποιές είναι οι παθήσεις του ώμου που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά;
-
Κακώσεις του τενοντίου πετάλου των στροφέων μυών.
-
Κακώσεις του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.
-
Εκφυλιστικές αλλοιώσεις - οστεόφυτα υπακρωμιακού χώρου.
-
Αστάθειες του ώμου.
-
Ρήξη του επιχείλιου χόνδρου.
-
Υμενίτιδες.
-
Παρουσία ελεύθερων σωμάτων.
Αναλυτικότερα:
Η αρθροσκοπική αποκατάσταση των κακώσεων του τενοντίου πετάλου (rotator cuff) κρίνεται απαραίτητη είτε μετά από οξεία μετατραυματική ρήξη (acute tear), είτε μετά από χρόνια φθορά και εκφύλιση (degenerative tear). Ενδείκνυται επίσης στις περιπτώσεις εκείνες όπου παρά την μακροχρόνια συντηρητική αντιμετώπιση δεν υπάρχει βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς.
Ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου εκφύεται μέσα από την άρθρωση του ώμου. Η ρήξη του, μερική ή πλήρης, προκαλεί έντονο πόνο και δυσκολία στην πρόσθια ανύψωση του βραχίονα. Η αρθροσκόπηση μας δίνει την δυνατότητα είτε της επανακαθήλωσης του τένοντα, είτε της μεταφοράς του έξω από την άρθρωση του ώμου.
Ο σχηματισμός οστεοφύτων τόσο ενδαρθρικά, όσο και υπακρωμιακά, είναι αποτέλεσμα εκφυλιστικής αρθροπάθειας του ώμου και προκαλεί έντονο πόνο και περιορισμό της κίνησης του ώμου. Η αφαίρεση αυτών των οστεοφύτων και η ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα μπορεί να γίνει αρθροσκοπικά, με μεγάλη επιτυχία και ελάχιστη χειρουργική παρεμβατικότητα (MIS). Αν μείνουν χωρίς θεραπεία οι αλλοιώσεις αυτές, οδηγούν σε ρήξη των τενόντιων δομών της ωμικής ζώνης και περιορισμό, ή και πλήρη κατάργηση των κινήσεων του ώμου.
Τα εξαρθρήματα ή υπεξαρθρήματα του ώμου (συγγενή ή μετατραυματικά) οφείλονται σε αστάθεια ή χαλάρωση των συνδεσμικών στοιχείων ή του αρθρικού θυλάκου ή αποκόλληση του επιχείλιου χόνδρου, συνήθως του πρoσθίου τμήματος αυτού (Bankart lesion). Η οριστική αντιμετώπισή τους επιτυγχάνεται αρθροσκοπικά με επανακαθήλωση των δομών αυτών.
Άλλες αποκολλήσεις του επιχείλιου χόνδρου, όπως αυτή του ανώτερου προσθίου και οπισθίου τμήματος αυτού (SLAP lesion), επιδιορθώνονται αρθροσκοπικά.
Τέλος, η αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων και η αντιμετώπιση ενδαρθρικών φλεγμονών διενεργείται με μεγάλη επιτυχία, αρθροσκοπικά και στον ώμο, όπως σε όλες τις μεγάλες αρθρώσεις.
Σε όλες τις παραπάνω παθολογικές κατάστασεις του ώμου, εφόσον η συντηρητική αντιμετώπιση δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και τα συμπτώματα επιμένουν, αξίζει να συμβουλευτείτε τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας για την αρθροσκοπική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.