top of page

Αρθροσκόπηση γόνατος

    Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί την πλέον σύγχρονη χειρουργική επέμβαση. Τα πλεονεκτήματά της είναι οι μικρές τομές (συνήθως δύο οπές μικρότερες του 1cm), ταχύτερη επούλωση, γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα για τον ασθενή. Συνήθως, δεν απαιτείται η διανυκτέρευση του ασθενούς στο νοσοκομείο.

 

Ποιες είναι οι παθήσεις του γόνατος που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά;

  • Ρήξη μηνίσκου.

  • Ρήξη προσθίου ή οπισθίου χιαστού συνδέσμου.

  • Υμενίτιδες.

  • Χόνδρινες βλάβες.

  • Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα.

  • Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων.

  • Προβλήματα επιγονατιδομηριαίας αρθρώσεως.

 

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα των ανωτέρω παθήσεων;

Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν στο ιστορικό τους τραυματισμό του γόνατος. Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις κινήσεις και το οίδημα του γόνατος. Συχνά υπάρχει η αίσθηση χαρακτηριστικού ήχου (κλικ), μπλοκαρίσματος και αδυναμία έκτασης του γόνατος. Σε σοβαρότερες κακώσεις, υπάρχει αίσθημα αστάθειας του γόνατος.

 

Πόσο ασφαλής επέμβαση είναι η αρθροσκόπηση του γόνατος;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος θεωρείται από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις.

 

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για την άμεση μετεγχειρητική περίοδο;

Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιό του με δύο μικρά αυτοκόλλητα στην έσω και έξω επιφάνεια του χειρουργημένου γόνατος. Παραμένει στο κρεβάτι του σύμφωνα με τις οδηγίες του αναισθησιολόγου και στη συνέχεια σηκώνεται και περπατάει. Οι πατερίτσες δεν είναι απαραίτητες. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα (συνήθως το μεσημέρι) για την οικία του.

Αποφεύγει την καταπόνηση του χειρουργημένου γόνατος για 7-10 ημέρες. Συνιστάται η αποφυγή οδήγησης για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται σε 8-10 ημέρες.

bottom of page