top of page
Αναζήτηση

Ιωάννης Κοντολάτης (1ος Χειρουργός): Το σημερινό ενδιαφέρον περιστατικό ήταν ένα παλικαράκι 14,5 ετών με ένα συντριπτικό κάταγμα κάτω πέρατος κνήμης όπου πέρα από τις δυσκολίες της ανάταξης και συγκράτησης έπρεπε να βάλουμε και τα υλικά οστεοσύνθεσης χωρίς να πειράξουμε το συζευκτικό χόνδρο (το μέρος από όπου μεγαλώνουν τα οστά), ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη πιθανότητα διαταραχής της ανάπτυξης. Η ομάδα μας έδρασε πάλι, θερμές ευχαριστίες στον φίλο και συνεργάτη Αλέξανδρο Κορδάκη, αλλά και στον αναισθησιολόγο μας και το υπέροχο προσωπικό χειρουργείου.


274 Προβολές0 Σχόλια

Έγινε ενημέρωση: 16 Φεβ 2021
21 Προβολές0 Σχόλια
  • Εικόνα συγγραφέαAlexandros Kordakis

Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου είναι μια σοβαρή επέμβαση η οποία πρέπει να διενεργείται από καλά εκπαιδευμένη, συντονισμένη και πειθαρχημένη ομάδα ιατρών και νοσηλευτών ώστε ο ασθενής να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Σήμερα, μετά από επαρκή εκπαίδευση τόσο στην Ευρώπη και στην Αμερική, προσφέρουμε ασφαλείς υπηρεσίες επανορθωτικής χειρουργικής του ισχίου, εφάμιλλες με αυτές αξιόπιστων κέντρων του εξωτερικού.

Η άρθρωση του ισχίου είναι πολύ σύνθετη και συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις καθημερινές δραστηριότητές μας. Ανατομικά ακολουθεί την μορφολογία ball & socket joint, όπου ball (μπίλια) είναι η κεφαλή του μηριαίου και socket (υποδοχή) είναι η κοτύλη. Σε ένα φυσιολογικό ισχίο οι αρθρικές επιφάνειες καλύπτονται από υαλοειδή χόνδρο ο οποίος λειτουργεί σαν “μαξιλάρι” τόσο στην κίνηση όσο και στην κρούση.

Το ισχίο που πάσχει (λόγω οστεοαρθρίτιδας) εμφανίζει προοδευτική απώλεια του “προστατευτικού” χόνδρου, περιορισμό των κινήσεων και πόνο στον ασθενή. Η οστεοαρθρίτιδα που είναι και η κυριότερη αιτία του επώδυνου ισχίου, είναι μια εκφυλιστική διαδικασία, ως εκ τούτου, με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται.

Η γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι πολύ σημαντική. Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου είναι η επέμβαση κατά την οποία οι “φθαρμένες” αρθρικές επιφάνειες το ισχίου (κοτύλη λεκάνης και κεφαλή μηριαίου) αντικαθίστανται από ειδικά εμφυτεύματα (προθέσεις). Η ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο είναι άμεση και η κινητικότητά του σταδιακά επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Με την Direct Anterior (αμιγώς πρόσθια) προσπέλαση ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτό διευκολύνει την καλύτερη παρακολούθηση του ασθενούς από τον αναισθησιολόγο, αλλά μας προσφέρει διεγχειρητικά την δυνατότητα ακτινολογικής παρακολούθησης κατά την τοποθέτηση των “εμφυτευμάτων” και της αξιόπιστης μέτρησης του μήκους των κάτω άκρων.

Ιστορικά, την τεχνική D.A.A. περιέγραψε πρώτος ο Robert Judet το 1947 στη Γαλλία. Το 2002 ο Dr Joel Matta στην Καλλιφόρνια την “τροποποίησε” (ή απλά την εκσυγχρόνισε) και ξεκίνησε να την διδάσκει σε ορθοπαιδικούς χειρουργούς στις ΗΠΑ.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής για την ολική αρθροπλαστική ισχίου με την τεχνική D.A.A.:

- Μικρή τομή στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου (8-10cm)


- Ελάχιστες αποκολλήσεις μαλακών μορίων, προστασία του μυϊκού ιστού

- Ύπτια θέση στο χειρουργείο: εύκολη χρήση ακτινοσκοπικού μηχανήματος και μέτρηση σκελών διεγχειρητικά


- Δεν απαιτεί μετάγγιση αίματος (εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων)

- Άμεση έγερση και βάδιση, ταχεία ανάνηψη και επιστροφή στο σπίτι (Fast Track Protocols)

- Λιγότεροι περιορισμοί κατά την αποθεραπεία στο σπίτι
49 Προβολές0 Σχόλια
DAA
bottom of page